Cseh László az Év férfi sportolója

A nőknél Hosszú Katinkát, a férfiaknál pedig Cseh Lászlót választották a 2015-ös év sportolójának a Magyar Sportújságírók Szövetsége által kiírt szavazáson.

A kazanyi normálmedencés vb-n két arany- (200 és 400 méter vegyes) és egy bronzéremmel (200 méter hát), a netánjai rövidpályás Eb-n pedig hat arany- és egy ezüstéremmel záró Hosszú Katinka hatalmas fölénnyel, több mint 600 pontos különbséggel diadalmaskodott a nők között a szavazáson. Az éppen az Egyesült Államokban tartózkodó úszó helyett a díjat édesanyja vette át.
Cseh László tavaly pályafutása második világbajnoki címét gyűjtötte be: tíz évvel a 400 méter vegyesen nyert aranyérmét követően ezúttal 200 méter pillangón diadalmaskodott.
“Amikor tavaly klubot és edzőt váltottam, akkor azt mondtam, hogy olimpiai bajnok akarok lenni, talán sikerült bebizonyítani, hogy nem a levegőbe beszéltem” – mondta Cseh, aki reményét fejezte ki, hogy a következő gálán is az első három között lesz, mert az azt jelenti, hogy Rióban sikerült megvalósítania az álmát.A 30 éves versenyző a 40 esztendősen egyéni világbajnoki címet nyert párbajtőrvívó Imre Gézát, illetve a túraautó-világbajnokságon másodszor privát vb-címet nyert Michelisz Norbertet előzte meg. “Már annak is örültem, hogy bekerültem az első háromba, jólesett, hogy a vb-címemet így is elismerték az újságírók, de Laci győzelméhez, ahogy azt korábban is mondtam, kétség sem férhetett” – nyilatkozta az MTI-nek Imre Géza.
A nőknél másodikként az alpesi síző Miklós Edit zárt, aki első magyarként állhatott dobogóra  egy vk-versenyen, jelesül harmadik lett a St. Moritz-i lesikló viadalon. Kárász Anna kajakos azzal végzett harmadik helyen, hogy a milánói vb-n egyesben és a négyes tagjaként is ezüstérmet nyert, továbbá négyesben az Európa Játékokon győzött. “Az idén még jobban meglepett, hogy bekerültem az első háromba, a téli olimpia évében érthetőbb volt. A második hely felér egy győzelemmel” – mondta Miklós Edit.
Az edzők és a szövetségi kapitányok összevont kategóriájában Dárdai Pál korábbi magyar szövetségi kapitány, a német élvonalbeli Hertha BSC labdarúgócsapatának trénere győzött, megelőzve két úszóedzőt, a Hosszú felkészülését irányító Shane Tusupot és a Cseh edzéseit vezető Plagányi Zsoltot. “Amikor átvettem a válogatottat, azt ígértem, hogy egy jó alapot adok, de ez csak azért sikerült, mert mindenki, a szurkolók és a média is hozzátette a magáét” – mondta Dárdai Pál, aki internetes kapcsolaton keresztül köszönte meg a díjat. “A slusszpoén Bernd Storcknak maradt, az ő érdeme, hogy szépen végigvitte a csapatot a selejtezőkön.”
A csapatok versenyében a férfi labdarúgó-válogatott nyert, amely 44 év év után jutott ki ismét az Európa-bajnokságra. A lengyelországi divízió I/A-s vb-ről a legjobbak közé feljutott férfi jégkorong-válogatott második lett a voksoláson, míg a kontinensviadalon 28 esztendő elteltével szerepelt és a csoportjából bravúrosan továbbjutott, végül 12. helyen zárt női röplabda-válogatott kapta a harmadik legtöbb pontot.
Az év futballistájának a válogatott kapusát, Király Gábort választották a sportújságírók – az 58. Év sportolója szavazás díjait csütörtökön a Nemzeti Színházban rendezett M4 Sport – Év sportolója gálán adták át. Az év góljáról tíztagú zsűri döntött, a díjat Priskin Tamás labdarúgó vehette át a norvégok elleni Európa-bajnoki pótselejtezős párharc visszavágóján szerzett találatáért.
A fogyatékos sportolók között a férfiaknál Gelencsér Róbert atléta, a nőknél Gyurkó Alexandra úszó, az edzők között Galambos Zsolt kosárlabdatréner, a csapatoknál pedig a férfi speciális olimpiai kosárlabda-válogatott lett a legjobb.
A gálán átadták a Magyar Labdarúgó Szövetség életműdíját, amelyet a legendás sportriporter, Szepesi György vett át Csányi Sándortól, az MLSZ elnökétől. A másik életműdíjas Károlyi Béla, akinek tanítványai kilenc olimpiai bajnoki címet nyertek tornában.
Az Év sportolója gála díjazottjai a Magyar Sportújságírók Szövetsége tagjainak szavazatai alapján: Az Év férfi sportolója:
1. Cseh László (úszó)                           690 pont
2. Imre Géza (párbajtőrvívó)                 373
3. Michelisz Norbert (autóversenyző)   125Az Év női sportolója:
1. Hosszú Katinka (úszó)                      795
2. Miklós Edit (alpesi síző)                    191
3. Kárász Anna (kajakos)                      176

Az Év edzője:
1. Dárdai Pál (labdarúgás)                    429
2. Shane Tusup (úszás)                        362
3. Plagányi Zsolt (úszás)                       211

Az Év csapata:
1. Férfi labdarúgó-válogatott                 438
2. Férfi jégkorong-válogatott                 368
3. Női röplabda-válogatott                     186

Az Év  labdarúgója:
1. Király Gábor                                       526
2. Nikolics Nemanja                                287
3. Böde Dániel                                        278

Az Év gólja (tíztagú zsűri szavazott):
1. Priskin Tamás gólja a norvégok ellen
2. Böde Dániel második gólja a Feröer-szigetek ellen
3. Németh Krisztián gólja a Portland Timbers ellen

Az Év férfi fogyatékos sportolója:
1. Gelencsér Róbert (atléta)               481
2. Boronkay Péter (triatlonista)           247
3. Szegfű Attila (kerékpározó)            175

Az év női fogyatékos sportolója:
1. Gyurkó Alexandra (úszó)                 336
2. Bereczky Anita   (cselgáncsozó)     256
3. Biatovszki Mira (sportlövő)             169

Az Év fogyatékos sportolókkal foglalkozó edzője:
1. Galambos Zsolt  (kosárlabda)      334
2. Antal Andor  (atlétika, bocsa)       311
3. Feczer Viktor (vívás)                     158

Az Év fogyatékos csapata:
1. Férfi speciális olimpiai kosárlabda-válogatott    497
2. Férfi szervátültetett atlétaváltó                          324
3. Női kerekesszékes vívóválogatott