Világhírű egri jazz művész ad koncertet Egerben

Húsvét szombatján, 2016. március 26-án jótékonysági koncertet ad a Líceum kápolnájában az egri születésű, világszerte ismert jazz zongorista és zenei producer, Csík Gusztáv – értesül az EGER Hírek.

A tervek szerint a Németországban és Budapesten élő művész nem egyedül, hanem a lenyűgöző hangú Joan Faulkner énekművésszel érkezik Egerbe, aki kisgyermek kora óta énekel gospelt, jazzt, soult és más műfajokat, és fellépésével gazdagította például Ray Charles és Percy Sledge németországi koncertjeit.

csik_gusztav_habis_laszlo

Csík Gusztáv nagy örömmel vette szülővárosának megkeresését (január 25-én találkozott Habis László polgármester, egy kötetlen beszélgetés erejéig), és már dolgozik a koncert anyagának összeállításán. Az eseményen húsvéti gospel darabokat, jazzt, bluest és standard jazz számokat hallhat majd az egri közönség, s a bevételből a város a művésszel karöltve ifjú egri, zenei tehetségeket kíván támogatni. A beszélgetés alatt elmondta: hálával tartozik az egri zeneiskolának, hiszen itt indult számára az életre szóló szerelem a zenével. A zongorista egri látogatása során felkereste a leendő koncerthelyszínt, és elismeréssel szólt a Líceumban található versenyzongoráról.

A művészről:

Honlapjának tanúsága szerint az Amerikában és Európa szerte hatalmas sikereket arató Csík Gusztáv tíz évesen már az iskolai zenekarral játszott az egri Park Hotelben, 16 évesen pedig állandó nyári munkát vállalt egy másik zenei formációval, ugyanebben a patinás szállodában.

Sokáig játszott Pege Aladárral, akivel 1964-ben már a Frankfurt Jazz Fesztiválon lépett színpadra, s első rádiófelvételük egy hamburgi rádióban volt. Együtt zenélt a műfaj nagy ikonjaival: Dizzy Gillespie-vel, Kenny Clarke-kal, Art Taylorral, Sam Woodyarddal (Duke Ellington dobosával), Ed Thigpennel és Alvin Queennel (mindketten Oscar Peterson dobosai), Mr. Jimmy Woode-dal és még sokakkal. Ma is sokat koncertezik és rengeteget utazik a ’3 Ladies of Blues’ előadással, melynek zenei igazgatója. Fellépett velük Oroszországban, Spanyolországban, Svájcban, Törökországban, Franciaországban, Olaszországban, Dubaiban, Norvégiában és Finnországban, Indiában, valamint számos németországi show-műsorban, fesztiválon és gálán.