Újabb részleteket közöl a csalad.hu a csok-ról

Részletes ismertetők jelentek meg a különböző lakáscélú állami támogatási formák igénybevételének legfontosabb feltételeiről a csalad.hu oldalon.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) háttérintézménye, a Nemzeti Család- és Szociálpolitikai Intézet honlapján hét pontban gyűjtötték össze a használt lakás vásárlása, lakásbővítés, lakáskorszerűsítés, valamint a legfeljebb kettő, illetve legalább három gyerek esetén igényelhető, új lakás vásárlása vagy lakásépítés esetén elérhető állami támogatási formák igénybevételének feltételeit.

A Nemzetgazdasági Minisztérium által összeállított tájékoztatókban nemcsak a családok otthonteremtési kedvezményének (csok) részletei olvashatók, hanem a különböző esetekre igényelhető kamattámogatott lakáskölcsönökről, az állami kezességről és a lakástakarék-pénztári megtakarításokról is vannak információk.

Hangsúlyozták, a tájékoztatók a támogatások igényléséhez szükséges alapvető információkat tartalmazzák, az viszont csak a hitelintézeti elbírálás után állapítható meg, hogy valaki jogosult-e valamely támogatási formára.

A tavaly júliustól bevezetett egyösszegű, vissza nem térítendő lakáscélú támogatás, a családok otthonteremtési kedvezménye januártól további lehetőségekkel bővült. Így például a három, vagy több gyermeket nevelő, illetve vállaló családok 10 millió forint vissza nem térítendő támogatást és ugyanekkora összegű kedvezményes hitelt igényelhetnek. Az új otthonteremtési program elemei közé tartozik a lakásépítési áfa csökkentése, nőttek az egy- és kétgyermekes családoknak szóló támogatási összegek és megkönnyítették az igénylés feltételeit is.

Forrás: MTI