Tíz dolog, ami a Star Warsból már (majdnem) megvalósult

Az 1977-ben indult Star Wars-saga tele volt látnoki ötletekkel. Nézzük, milyen messze vagyunk tőlük?

Fénykard
Az anyaga már megvan, ugyanis 2013-ban  a Harvard és a MIT kutatóinak sikerült a fotonokat úgy összekötniük, mintha molekulák volnának. Most már csak a formán kell dolgozni…

Birodalmi lépegető

Méretre kisebb, de fazonra és működésre nagyon hasonlít a Boston Dynamics BigDog robotja, amely fut, hegyet mászik és 150 kilót képes cipelni. Lőni szerencsére nem lő…

“>10_dolog_a_starwarsbol_ami..._screenshot_20151219001620_1_nfh.jpg
A Boston Dynamics BigDogja ugyanolyan, mint a Birodalmi Lépegető, csak kisebb és szelídebb.

Páracsapda
Aki nem emlékezne, a Tatooine bolygón ezzel állítanak elő vizet a levegő nedvességéből. Ma már sokfajta ilyen eszköz létezik, a biciklire szerelhető Fontus például fél liter vizet is kitermel óránként.

Homokjáró
Az antigravitációs motor még a jövő zenéje, de már több olyan jármű is létezik, ami a föld fölött lebeg. Számos helyen működnek maglev vonatok, és a Volkswagen is fantáziát lát az elektromágnesesen lebegő autó fejlesztésében.

Hiperdrive hajtómű
A hipertér egyelőre zárva, de a NASA komolyan számol az “őrült” űrutazási technikákkal. Kutatóműhelyében, az Eagleworks Laboratoriesban olyan elektromágneses hajtóművet tesztelnek, amely közvetlenül hajtóerővé alakítja az elektromágnesességet.

“>10_dolog_a_starwarsbol_ami..._screenshot_20151219003916_1_nfh.jpg
A Milleneumi Sólyom jó öreg hiperdrive hajtóműve sokszor mentette meg Han Solo és Csubakka irháját. Valami hasonlóan már a NASA is dolgozik.

Sugárvető
A koncentrált energiasugarakat már ma is használja az Egyesült Államok hadserege. Az egyik legismertebb ilyen eszköz a drónok ellen kifejlesztett Laser Weapon System.

 

Vonósugár
Az űrjárművek dokkolását segítő technikához hasonlók már szintén léteznek. A legfrissebb egy angol fejlesztés, amely hanghullámokat gerjeszt könnyű tárgyak mozgatására.

 

Protokoll droidok
A filmbeli C-3PO hatmillió nyelvet és kommunikációs formát ismer. A valóságban itt még nem tartunk, de az emberi beszéd fordítása egyre jobban megy. A Skype most tesztel egy olyan szolgáltatást, amely csaknem valós időben fordítja le a partnerek beszélgetését. Angolul, spanyolul, franciául, németül, olaszul és kínaiul tud.

“>10_dolog_a_starwarsbol_ami..._screenshot_20151219001507_1_nfh.jpg
Luke Skywalker kedvenc verdája antigravitációval működik. Ez a ma még csak álom, de a levitáció már megy!

 

Intelligens művégtagok
A Star Warsban majd mindegyik főszereplőnek van belőle. A valóság itt is a film sarkában lohol. Szeptemberben egy beteg olyan műkezet kapott, amely közvetlenül az agyból kapja a mozgató parancsokat, vagyis gondolatokkal irányítható.

 

Az Erő
Melegszik, melegszik! A Plos.org-on szeptemberben jelent meg cikk egy olyan interfészről, amelyek az agyi tevékenység stimulálásával és szkennelésével közvetlen kapcsolatot épít ki két elme között. Ez már majdnem telepátia.