Szilánkokra tört álmok: kalandpark lesz az üveggyárból

Kalandparkká, taktikai bázissá alakul Parádsasvár egykori üveggyára, és itt lesz a speciális hegyi mentők központja is. Magyarország egyik legrégebbi ipartelepét lassan tíz éve eszi a rozsda. A környék idegenforgalmába a következő években 4 milliárdot fektetnek.

 Kalandparkká és taktikai bázissá alakul Parádsasvár egykori üveggyára. Magyarország egyik legrégebbi ipartelepét, amelynek ősét II. Rákóczi Ferenc alapította, lassan tíz éve eszi a rozsda. Egy négymilliárdos program keretében most új életre kelhet az épületegyüttes.

A régi garázssoron nyílik majd meg a Sasforce Taktikai és Erőnléti Kalandpark, és itt létesít bázist és ad hétvégenként 0-24 órában szolgálatot a modern eszközökkel felszerelt Kékes Kutató-Mentő Alapítvány is, amelynek igencsak sok a munkája, hiszen az elmúlt években több négy-ötcsillagos szálloda is kiépült a Felső-Mátrában, a vendégek pedig igen sokszor kerülnek bajba.

A régi üveggyári épületben kialakítandó speciális bázison ügyességi versenyekkel (falmászás, kötéltechnika) fűszerezett csapatépítő tréningeket lehet majd tartani – magyarázza az alapítvány vezetője. Nemcsak az Észak-Mátrában különleges beruházás ez, de országos szinten is, hiszen talán csak Budapest elhagyott csarnokaiban lehetnek még ilyen központok – teszi hozzá Klausmann Viktor, aki biztos abban, hogy a létesítmény újabb beruházásokat is vonz majd.A gyár munkásszállójából pedig több lépcsőben panziót és ifjúsági szállót alakítanak ki, a fejlesztések összértéke itt 300 millió forint – mondja már a turisztikai szakértő. Az egész 24-es úton – Gyöngyöstől egészen Sirokig – egy nemzetközileg is unikumnak számító „turisztikai fűzér” készül – teszi hozzá Zsarnóczky Martin. 2017-ig befejeződhet az egykori üveggyár rekonstrukciója is Parádsasváron. A településen és környékén a következő években 4 milliárdot fektetnek majd a turizmusba.
Forrás: Kossuth Rádió/Hajnaltáj