Soros szerint a 2008-ashoz hasonló gazdasági válság jöhet

A befektetőknek óvatosnak kell lenniük Soros György szerint, aki a 2008-ashoz hasonló gazdasági válság jeleit látja a világpiacon. Kína növekedése lassul, a jüant leértékelik, a fejlődő országok pedig nehezen térnek vissza a pozitív kamatlábokhoz.

 Riasztó, a 2008-as válsághoz hasonló jeleket lát Soros György a világpiacon: egy Srí Lanka-i rendezvényen arról beszélt, hogy a kínai gazdaság lassulása és a jüan leértkelése egy nagyobb válság előjele lehet – írja Bloomberg. „Kínának kiigazítási problémája van. Azt mondanám, hogy válság lehet belőle. Ha a pénzpiacokra nézek, súlyos kihívásokat látok, mint amilyenekkel a 2008-as válság idején néztünk szembe” – mondta Soros.

Soros arról is beszélt, hogy Kína megakadása mellett az is probléma, hogy a fejlődő országok nehezen térnek vissza a pozitív kamatlábakra, miközben a gazdasági környezet is a 2008-ashoz hasonlít. A kínai gazdaság annak ellenére gyengélkedik, hogy a Kínai Kommunista Párt rekordalacsony kamatlábakat vezetett be és több száz milliárd forintot pumpált a gazdaságba.

Forrás: Mandiner