Orbán: a “brüsszelizmust” csak az alapszerződés-módosítás orvosolhatja

Nem szabad minden kérdést azonnal uniós felügyelet alá venni és lopakodva elvonni a hatásköröket a nemzetállamoktól – hangsúlyozta a miniszterelnök a 180 percben. Beszélt arról is, van esély arra, hogy idén mindenki előre lépjen egyet, az adócsökkentés, az otthonteremtési támogatás és a családok megerősítése pedig ezt a célt szolgálja.

 

Boldog új évet kívánt Orbán Viktor az év első miniszterelnöki interjújában a 180 percben. Hozzátette: boldogságot persze a kormány nem tud adni, de olyan körülményeket tud teremteni, hogy mindenki azt érezze, van értelme a munkájának, és megvan az előrelépés lehetősége. Emlékeztetett: adócsökkentés, minimálbér-emelés jön, és indul egy komoly otthonteremtési program. Utóbbiról szólva jelezte, további lépéseket kell tenni például a közfoglalkoztatottak irányába, ezen dolgoznak. Szerinte nem lehet olyan otthonteremtési programot alkotni, amely mindenkinek egyszerre lehetőséget nyújt, mert az emberek nem egyformák, a családok nincsenek azonos helyzetben. “A családtámogatásnál a támogatást hitelekkel kell kombinálni, a hitelekhez feltételeknek kell megfelelni. (…) Lépésről lépésre kell haladni egészen addig, amíg azt nem látjuk, hogy már mindenkinek van lehetősége arra, hogy egyet előre tudjon lépni” – fejtette ki. Hangsúlyozta: amit a kormány megindított, mind meg is maradt, van egy biztos alap, amelyre építkezve mindenki tervezhet. A kétgyerekesek adója csökken, indul az otthonteremtés, de már azon is kell gondolkodni, mi lesz 2017-ben. Az biztos – tette hozzá -, hogy az irányok folytatódnak.

A britek szövetségesei vagyunk

A brit miniszterelnökkel folytatott tárgyalásáról a kormányfő elmondta: ha erős Európát akarunk, javítani kell a kontinens versenyképességét, mindezt pedig nem kis lépésekben, hanem, úgy, ahogyan ezt a britek tették. Nekünk a brit fellépésben egy lehetőséget kell látnunk a kontinens megújítására, és ebben a szellemben is tárgyaltunk – tette hozzá. A britek nem hagyják magukat zavartatni, külső nyomás nélkül élnek, ez a gondolkodás pedig találkozik a magyarokéval, lengyelekével, így itt kialakult egy természetes szövetség is – fogalmazott a kormányfő a 180 percben. A britek javasolják például a nemzeti parlamentek megerősítését, és harcolnak a kettős mérce ellen. Indítványozzák azt is, hogy ne lehessen visszaélni a brit szociális ellátás rendszerével, utóbbi ugyanakkor – utalt Orbán Viktor az ott dolgozó magyarokra – természetesen nem lehet diszkriminatív.

A “brüsszelizmus” káros

Az európai alapszerződéshez ma senki nem akar hozzányúlni, de előbb-utóbb ez elkerülhetetlen lesz, még ha a „brüsszelizmus” ez ellen erősen harcol is, nem szabad minden kérdést azonnal uniós kérdésnek nyilvánítani – fogalmazott a miniszterelnök. A “brüsszelizmus” lopakodó hatáskörelvonás a nemzetállamoktól, ha ugyanis ma felüti a fejét egy probléma az EU-ban, az első reflex az, hogy “azonnal európai megoldás kell, és vonjuk el a hatásköröket” a tagállamoktól – jelentette ki. Orbán Viktor szerint ezt a “brüsszelizmust” nem lehet orvosolni alapszerződés-módosítás nélkül. Szerdai, lengyelországi tárgyalásáról, amelynek során találkozott Jaroslaw Kaczynskivel, a lengyel kormánypárt, a Jog és Igazságosság (PiS) elnökével a kormányfő azt mondta, az EU-nak nem érdemes azon törnie a fejét, hogy bármilyen szankciót is alkalmaz Lengyelországgal szemben, mert ahhoz teljes egyetértés kellene, márpedig Magyarország sosem fog támogatni Lengyelország elleni uniós szankciókat. “Több tiszteletet a lengyeleknek, mert megérdemlik” – hangoztatta, megjegyezve: Magyarország már megszenvedte azt, ami most a lengyelekkel történik, és “mi is azt követeltük, hogy adják meg a magyaroknak a tiszteletet”. A miniszterelnök igazat adott a lengyeleknek, hogy nem lehet úgy beszélni velük, ahogy azt egyre gyakrabban teszik Brüsszelben. Megjegyezte, hogy hamarosan Magyarországra látogat Beata Szydlo, az új lengyel kormányfő.

A liberalizmus szembefordult a szabadsággal

A szilveszteri kölni eseményekről szólva Orbán Viktor azt mondta, a liberalizmus mostanra szembefordult a szabadsággal, és ez az eset is erről szól, amikor azt látjuk: a zaklatásról szóló híreket egyszerűen el akarták hallgatni. “Akik bennünket akarnak kioktatni szólásszabadságból”, és akik szerint a bevándorlók érkezése jó dolog, azok a liberalizmus nevében “elfojtják” a hozzájuk (bevándorlókhoz) kapcsolódó negatív híreket – jelentette ki a kormányfő, aki szerint a németországi történések arra mutatnak rá: ma Közép-Európában szélesebb és színesebb a sajtószabadság, mint számos nyugat-európai államban. Emlékeztetett ugyanakkor arra: a németek azt mondták az elmúlt napokban, hogy a bevándorlók áradatát lassítani kell, és egyre másra jönnek a szigorítások Schengenen belül, ami nekünk nem jó hír, mert egyre inkább zsugorodik a szabadság övezete is. Egy sötét jóslat válik valóra: ha nem védjük meg a belső határokat, a szabadság is kisebb lesz – jelentette ki.

Új európai védvonal kell

A külső, európai határokat kell ezért erősíteni, egy új európai védelmi vonalat kiépíteni – hangsúlyozta Orbán Viktor, hozzátéve: nem bízik abban, hogy a bevándorlás ügyében a törökökkel kötött megállapodás önmagában elégséges lenne. A kormányfő ezért 2016 döntő kérdésének nevezte, hogy rájönnek-e végre Európában: nem elég lassítani, hanem meg kell állítani a bevándorlást. A miniszterelnök szerint Bulgáriát fel kell venni a schengeni övezetbe, Macedóniát pedig meg kell erősíteni az észak-görög védvonal kiépítéséhez.

Nem csökkenhet az állami tulajdon aránya az FHB-ban

Az FHB alaptőke-emelésével kapcsolatos csütörtöki hírt kommentálva a kormányfő felidézte: a kormány megújította a szövetkezeti rendszert, amire nagyon sok pénzt áldozott, ezért a szövetkezeteket együttműködő partnernek tekinti. Ám “most azt történt, hogy amikor tőkeemelés zajlott le az FHB-nál, akkor a magyar kormány hozott egy döntést, miszerint fenn kívánjuk tartani a bankban meglévő állami tulajdonrészünket, amit nem fogadtak el. Jogukban van ezt visszautasítani, de ezt együttműködés és szövetség politikájának keretében szerintem nem szabad megtenni, ez így barátságtalan, sőt ellenséges lépés. Ez egy hiba, amit ennek a banknak ki kell javítania” – fejtette ki az álláspontját. Közölte: a kormány továbbra is fenntartja azt az igényét, hogy a magyar állami tulajdon aránya nem csökkenhet a pénzintézetben.

Szeretnénk segíteni az úszóknak

Az úszószövetségben a napokban lejátszódott eseményekről Orbán Viktor azt mondta: az ügy szereplői egytől egyig kiváló sportemberek. Miután olimpiára készülünk, nemzeti ügyről van szó, ezért felajánlotta “jószolgálati” képességeiket, “csak valaki mondja meg, mi az, amiben a kormányzat segíteni tud, hogy sok kiváló ember együttműködése ne lehetetlenüljön el”.

Forrás: Kossuth Rádió /180 perc