Nyitrai: építsünk együtt egy fejlődő Heves megyét!

A cél az, hogy az igények felmérésével, színvonalas fejlesztési tervek elkészítésével elérjük, hogy minél több forráshoz jussunk a 2014-2020-as uniós fejlesztési ciklus során, és egy sikeres, prosperáló Heves megyét építsünk fel – jelentette ki Nyitrai Zsolt, a megyei fejlesztésekért felelős miniszterei biztos, Eger és térsége országgyűlési képviselője a Magyar Államkincstár Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) Információs Napján, Egerben.

Nyitrai Zsolt elmondta: a Nemzetgazdasági Minisztérium és a Magyar Államkincstár Heves Megyei Igazgatósága által szervezett tanácskozás a bizonyíték arra, hogy folytatódik a párbeszéd a fejlesztési források elnyeréséért.

Hozzátette: a mai tanácskozás legfőbb célja az, hogy Magyar Államkincstár közvetítésével és aktív bevonásával az érintett polgármesterek, önkormányzati vezetők, fejlesztési szakemberek megismerjék a pályázati lehetőségeket, az irányító hatóság képviselője pedig tájékoztatást adjon a pályázóknak a jelentkezés szabályairól, a változásokról, a gyakorlati tudnivalóiról.

Mint bizonyára sokak előtt ismert – folytatta Nyitrai Zsolt -, az előző, 2007-2013-as uniós fejleszti ciklus egy működésképtelen rendszert hagyott 2010-ben az új kormányra, nem került sor az igények felmérésére, gyakran érdektelenségbe fulladtak a pályázatok, s az Európai Bizottság arra figyelmeztetett bennünket: ha nem változtatunk a gyakorlaton, az ország akár 25-30 százalékos forrásvesztést is elszenvedhet.

A változtatások végül eredményesnek bizonyultak. Hétfőn az Országgyűlésben Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter jelentést tett a 2007-2013 közötti uniós fejlesztési ciklus sikeres lezárásáról.

Magyarország az összes tagállam közül elsőként hívta le források 100 százalékát, míg 2010-ben 940 milliárd, addig a mai napig 9041 milliárd forintnyi pénz érkezett meg. Ha pedig az idei esztendőt nézzük, 2015 végéig 2400 milliárdnyi forrás jutott célba.

A honatya néhány adattal is szolgált az előző ciklus kapcsán. Szólt arról, hogy 70560 terv, álom valósult meg, 9536 milliárdot tesznek ki a leszerződött projektek, a közlekedési infrastruktúrára 1500 milliárdot sikerült költeni, méghozzá elsősorban a közutakra, a közösségi közlekedésre, a vasútra és a kerékpárutakra. Több mint 236 kilométernyi vasúti pálya és 1066 kilométernyi bicikliút újult meg, 537 kilométernyi új közút épült, emellett 2849 kilométernyi felújított útszakaszt adtak át. Továbbá 521 iskola, 20 egyetem és 163 kórházban zajlottak korszerűsítési munkálatok.

Az előző ciklusban több mint 28 ezer kis- és közepes vállalkozás kapott támogatást, 100 ezer új munkahely létesült, az önkormányzati, közigazgatási szervek projektjei pedig meghaladták az 5000 milliárd forintot. 3 millió embert mentesítettünk az árvízveszélytől és a belvíztől, a megfelelő minőségű ivóvízzel ellátott lakosok száma pedig elérte a 7,9 milliót. Ezeket a feladatokat úgy teljesítette Magyarország, hogy Brüsszel csak az esetek 2 százalékában talált valamilyen szabálytalanságot.

Természetesen a 2014-2020-as uniós ciklusban is cél a 100 százalékos felhasználás, hiszen nem hagyhatunk ott egyetlen forintot, egyetlen eurocentet sem a magyar emberek pénzéből Brüsszelben. Mintegy 12 ezer milliárdról van szó, ezért is született meg a kormány döntése, hogy minél előbb el kell juttatni a pénzt az érintettekhez, így 2 éven belül ki kell írni minden fejlesztési lehetőséget. Idén 63 pályázat már megjelent, méghozzá 39 milliárd forint értékben – jelentette ki.

Hangsúlyozta: meggyőződésem, hogy ezek a pályázatok nem fognak érdektelenségbe fulladni, hiszen az itt jelenlévők segítségével pontosan felmérjük az igényeket, és mindent elkövetünk azért, hogy minél több forrás érkezzen Heves megyébe.

Szabó Róbert közgyűlési elnök a megyei önkormányzat fejlesztésekkel kapcsolatos szerepéről beszélt a szakemberek előtt, míg Oláh Gábor regionális fejlesztési programokért felelős helyettes államtitkár a kormányzat részéréről tájékoztatta a pályázati lehetőségekről és más tudnivalókról a megyei önkormányzati vezetőket.

Megismételte: mindenképpen szakítani kellett az előző uniós fejlesztési ciklus gyakorlatával, és részletesen ismertette a változás elmeit és lépéseit, így egyebek mellett szólt a Magyar Államkincstár, a megyei közgyűlés, valamint a megyei fejlesztésekért felelős miniszteri biztos együttműködésről és annak várható hatásairól, eredményeiről.

Forrás: nyitraizsolt.hu