Ne rontsa el az ünnepet a megfázás

Egy nemzetközi kutatásból kiderült, a magyarok leggyakrabban a családi ünnepekről maradnak le azért, mert az ágyat nyomják, pedig megelőzéssel és a tünetek azonnali kezelésével bárki szeretteivel lehetne a fontos alkalmakon.

Bárkivel megeshet, hogy a megfázás épp a jól megérdemelt pihenés ideje alatt dönti le a lábáról. A legbosszantóbb talán ezek közül a karácsony. Megfázáskor azonban a tüsszögés, orrfolyás, láz és fájdalom átlagosan 5-6 napra is ágyba parancsolhat minket – világított rá a Wick Pharma GmbH nemzetközi, 15 ország bevonásával elvégzett kutatása.
A felmérésből az is kiderült, a válaszadók ötöde a vallási vagy kulturális ünnepeket – például a karácsonyt – hagyta ki legtöbbször a meghűlés miatt, de sokan maradtak le a tervezett vakációról és fontos családi eseményekről, például születésnapokról is. Az ausztrálok legtöbbször a munkahelyi eseményeket, míg a kínaiak a tervezett vakációt mondták le leginkább, mi magyarok pedig többségében a családi ünnepeket hagytuk ki.
A panaszok azonban nem csak a betegnek okozhatnak kellemetlenséget. A megkérdezettek több mint fele nyilatkozta azt, hogy a beteg családtag elronthatja a hozzátartozók kedvét is, és 55 százalékuk szerint leginkább a családi együttlétekre hat negatívan. Még magasabb ez az arány a magyarok körében, mi ugyanis 70 százalékban gondoljuk úgy, hogy a meghűlt rokon jelenléte elronthatja a családi időtöltést. Az ünnepek előtt ezért különösen fontos a betegségek megelőzése, és a felkészülés a lehetséges megfázásokra.
Forrás: hazipatika.com