Ne hagyja a pénzt az államnál!

Most már tényleg megindult a visszaszámlálás: már csak néhány nap maradt az adó visszaigénylésének megalapozására. Azok a szerencsések, akik az adójóváírás minden lehetőségét ki tudják használni, az állam révén 21,5 százalékos hozamra tehetnek szert. És ebben az egyéb lehetőségek még nincsenek is benne.

Annak, aki egy év alatt 1,4 millió forintot félre tud tenni – az adókedvezményes formákban összesen –, adójóváírásként 280 ezer forint járhat. Persze még az ilyen szerencséseknek is figyelniük kell az egyedi korlátokra, de az is nagyon fontos, hogy legyen miből visszaigényelni. Minden kedvezményt csak a befizetett adóból lehet ugyanis érvényesíteni, a pénz pedig kizárólag a jelölt megtakarítási formába érkezhet. Még több félretehető pénzzel még ezen felül is kaphat valaki állami pénzt (lásd táblázatunkat).

Adókedvezményekből tehát így összesen akár 352 ezer forintra is szert lehet így tenni. Aki teljes egészében ki tudja használni az összes lehetőséget, az az állam révén 21,5 százalékos hozamot tehet zsebre. (Ezt növeli például a pénztárak által elért hozam.) Ehhez viszont több mint 2,1 millió forintot (másnak esetleg a teljes éves jövedelmére rúgó összeget) félre kell tudni tenni.

Kedvezményes lehetőség még az előbbieken felül is akad. Ilyen a Babakötvény, ahol az állam ugyan csak évi hat, esetleg 12 ezer forintot ad, de ezt megfejelheti a konstrukcióra alkalmazott igen jó kamat. Ezzel sincs vége. Marad még a tartós befektetési számla (TBSZ) is. Ezt azért nem tüntettük fel táblázatunkban, mert előnye nem konkrét adóvisszatérítés, hanem a nem létező adóteher.

A TBSZ esetében ötéves megtakarítási időszak után egyáltalán nem kell adót fizetni a hozam után, a 3-5 éves időtávban pedig 10 százalékos az adóteher. És persze ne feledkezzünk el az egészségügyi hozzájárulásról (eho), amit szintén nem kell fizetni. A TBSZ szempontjából is kitűntetett időszak az év vége. Aki ugyanis ilyenkor nyit ilyen számlát, annak már néhány nap egy évnek számít. A lejárat 2020 vége lesz.

Rekord jöhet az idén

Úgy véljük, a mostani nagyon alacsony hozamkörnyezet nem igazán kedvez a TBSZ-nek, hiszen csekély hozam mellett nem túl attraktív az adóelőny sem. Felértékelődnek viszont az adójóváírást biztosító lehetőségek. A pénztárak tapasztalatai szerint a maximumot nagyon kevesen tudják csak kihasználni. Erre utalnak a nyugdíjbiztosítások eddig adatai is. A biztosítók szövetsége (Mabisz) statisztikája alapján 2015 utolsó negyedéve előtt 111 ezren kötöttek nyugdíjbiztosítást 18,2 milliárd forint értékben. Egy szerződésre tehát mindössze 164 ezer forint jutott.

Az igazi csúcsidőszak persze itt is lehet december. Az MKB pénztárainak vezetője, Lehoczky László szerint az éves egyéni tagdíjbevételeknek közel egyharmada érkezik be az év végi befizetéseknek köszönhetően az egészségpénztárba és a nyugdíjpénztárba. Tavaly – az egyéni befizetések az szja-kedvezményénél korábban létező korhatár és az egy-egy pénztári formára vonatkozó értékhatár megszűnésével, azaz a megszerezhető kedvezmény 150 ezer forintos felsőhatárának általánossá tételével – 3,8 milliárd forint egyéni befizetés érkezett az MKB nyugdíjpénztárba, egy milliárddal több, mint egy évvel azelőtt. Szintén nőtt az egyéni hozzájárulás mértéke az egészségpénztárban.  Ebben az évben a novemberi befizetések láthatóan meghaladják a tavalyi szintet, így Lehoczky mindkét pénztárnál a tavalyi befizetések túlszárnyalását várja.

Az adókedvezmény igénybevételéhez azonban a befizetésnek még az idén be kell érkeznie. Mivel a jóváírás időpontja számít, és számos ügyfélszolgálat már bezár, nagyon kevés idő áll már rendelkezésére annak, aki még nem élt ezzel a lehetőséggel.

Forrás: azenpenzem.hu