Mindenkit lehengerelt az egri leányka

Alig 23 évesen sporttörténelmet írt Gyarmati Panka, amikor világkupát nyert az Egyesült Államokban megrendezett úgynevezett slopestyle, azaz trükkös akadályversenyen.

A fiatal snowboardos abban a versenyszámban szerezte meg hazánk első győzelmét havas sportágak között, amelyben egyetlen hellyel maradt le a Szocsi téli olimpián való indulás lehetőségéről.

Panka a csúcson

Panka a csúcson

Panka célja – bevallása szerint – a “csak” a dobogóra kerülés volt, aranyról álmodni sem mert, amikor benevezett a rangos nemzetközi versenyre. A fiatal sportoló ráadásul 10 hónappal ezelőtt eltörte a kezét, és egy korábbi versenyen agyrázkódást is szenvedett.

A világkupán elért rendkívüli sikeréről így számolt be levélben az EGERhíreknek:

“Meg most sem hiszem el, hogy ez megtörtént. A dobogósak két 540-et is ugrottak, de a stílussal mégis sikerült legyőzni őket. Ünnepelni is nehéz, így, hogy még mindig nem hiszem el!”

panka_gyarmati_03

Az egri leányka a sporttörténelmi sikerének helyszínén

Panka győzelme a magyar snowboardsport elmúlt közel három évtizedének sikere. Kellett hozzá az elődök által kitaposott ösvény, a nemzetközi mezőny lehetőségeihez viszonyítva sokszor reménytelen körülmények között elvégzett munka. A rétegsportnak számító snowboard a kiemelt sportágakhoz képest töredéknyi támogatással dolgozik, és a visszafogottabb médiafigyelem miatt a szponzorációs lehetőségek is korlátozottak. Viszont éppen Panka eredményei mutatják meg, hogy megfelelő támogatás mellett mekkora potenciál rejlik a magyar snowboard sportban.

Tekintsd meg Gyarmati Panka trükközéseit Kirk’s Campben készült videójában: