Kész, ennyi volt: Biros Péter visszavonul

Befejezi játékosként pályafutását a háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázó.

Bár sajnos Biros Péter szerdán bejelentette, hogy az idény végén szögre akasztja sapkáját (úszónadrágját(?)), azért jó hírünk is van: szerencsére marad Egerben, ugyanis a következő szezonban a ZF Eger EKF női csapatának vezetőedzője lesz.

Bárány Attila az Egri Vízilabda Klub ügyvezető elnöke a sajtótájékoztatón elmondta: a ZF-Eger kíválósága előre jelezte visszavonulási szándékát, és a 2015/16-os bajnokságnak úgy indult neki, hogy ez lesz az utolsó szezonja játékosként. A háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázó ugyanakkor azt is közölte: edzőként szívesen maradna a klubnál.

Az ügyvezető elnök a 39 éves sportoló új szerepvállalásával kapcsolatban úgy fogalmazott: a klub mindenképpen kamatoztatni szeretné Biros tudását, tapasztalatát az egri és a magyar vízilabda érdekében.

Biros Péter akcióban - Fotó: Nemes Róbert

Biros Péter akcióban – Fotó: Nemes Róbert

Az újdonsült vezetőedző a női csapat első számú trénerét Kelemen Attilát váltja, aki marad a klubnál, és Biros Péter munkáját segíti majd.

Az MTI adatbázisa szerint a visszavonuló klasszis játékos 2000-ben Sydneyben, 2004-ben Athénban és 2008-ban Pekingben nyert olimpiai aranyérmet. Tagja volt az 1999-ben Európa-bajnok és a 2003-ban világbajnok válogatottnak. Emellett két vb-ezüstje, valamint Eb-ről egy ezüst- és négy bronzérme is van. 2008-as teljesítménye nyomán a világ legjobb férfi vízilabdázója lett a Swimming World Magazine-nál. A 2012-es londoni játékok megnyitóján ő vitte a magyar küldöttség zászlaját. Tavaly novemberben – a hozzá hasonlóan háromszoros olimpiai bajnok csapattársaival, Benedek Tiborral, Kásás Tamással, Kiss Gergellyel, Molnár Tamással és Szécsi Zoltánnal együtt – az International Swimming Hall of Fame (ISHOF), azaz a vizes sportágak halhatatlanjai közé választották.

Írta: Keller Richárd