Így számolj a tankolással a héten

A január 11-15-i héten a benzin ára a mediterrán piacon heti átlagban 9 százalékkal lett olcsóbb, a gázolajé 10 százalékkal került kevesebbe. Az üzemanyagpiacokon a benzin és a gázolaj ára a hét folyamán meredeken esett. A heti átlagos piaci változásokat is figyelembe véve a benzinnél 2-4, a gázolajnál pedig 2-5 forintos csökkentés lehetséges – áll a GKI Energiakutató előrejelzésében.

A heti olajpiaci fejleményeket az olajpiaci túlkínálattal és a kínai gazdasági növekedés jelentős lassulásával magyarázzák, azonban az is sokat számít, hogy bejelentették az Iránnal szembeni nemzetközi szankciók feloldását, s ezzel az iráni olajexport óriási lendületet vehet.

Az áralakulást nem befolyásolta, hogy az amerikai kőolajfúrások száma ezen a héten már csak eggyel csökkent, ez azonban nem jelenti azt, hogy megáll a fúrások számának csökkenése, erre figyelmeztettek amerikai kőolajpiaci elemzők.

A havi ár is csökkent

Az egy hónapos határidős Brent olajár heti átlaga négy és fél dollárral csökkent az előző heti átlaghoz viszonyítva, a határidős ár a hét folyamán végig a spot ár fölött változott. Az 1 hónapos határidős amerikai WTI és a Brent heti átlagára közötti különbség ezen a héten átlagosan nullára csökkent, azaz a határidős Brent heti átlagos ára gyorsabban mérséklődött, mint a WTI ára. Hosszú évek óta először került ilyen közel a WTI és a Brent ára.

Az európai üzemanyagpiacokon a benzin iránti kereslet továbbra is erős, az USA-ba irányuló benzinexport lehetősége jelenleg megszűnt, mivel az amerikai készletnövekedés igen dinamikus volt az elmúlt két héten. Az ázsiai és a nyugat-afrikai piacok mutatnak változatlan érdeklődést, azonban Ázsiában inkább csak a benzin finomításához használt alapanyagok, és a vegyipari alapanyagok iránt erős a kereslet. Az ARA kikötőkben raktározott benzin-, de főképp a dízelkészletek igen magas szinten vannak. Az európai piacokon a dízel kínálata továbbra is bőséges.

Lefelé tartanak az üzemanyagárak

A Reuters adatai szerint a prémium ólmozatlan benzin tonnánkénti ára (dollárban mérve) a mediterrán piacon a január 11-15-e közötti időszakban 9 százalékkal került lejjebb, az észak-nyugat-európai piacon 8,1 százalékkal, míg az ARA, Amsterdam-Rotterdam-Antwerpen piacon 9,5százalékkal csökkentek. A benzin ára a héten folyamatosan csökkent, kivéve csütörtökön.

A motorikus gázolaj jegyzésára a mediterrán piacon 10 százalékkal csökkent, az észak-európai piacokon 12,6-11,3 százalékos volt a csökkenés. A hét folyamán a dízel ára is mindhárom piacon folyamatosan csökkent, kivétel a csütörtöki nap volt. Ezen a héten az üzemanyagok árváltozása csak a hét első felében követte az olajár mozgását – hívja fel a figyelmet az elemzés.

A forint árfolyama a január 11-15-i héten 290,6 Ft/dollár körül ingadozott, 0,2 forinttal kellett többet adni 1 dollárért, mint egy héttel korábban. A forintárfolyam dollárhoz és az euróhoz viszonyítva heti átlagban alig változott. Az árfolyam kis változása ezen a héten alig módosította az áralakulást.

A tőzsdei árak is zuhannak

A hét folyamatai alapján, a már literre és forintra átszámolt különböző tőzsdei jegyzésárak mellett, a benzin esetében, heti átlagokkal számolva, a mediterrán piacon 8,9 százalékos, az ARA piacon 8,1 százalékos, az NWE  piacon 9,4 százalékos árcsökkenés jelentkezett. A gázolajnál a mediterrán piacon a forintban számított heti változások 10 százalékos árcsökkenést jeleztek, az észak-európai piacokon 12,5-11,1 százalékos mérséklődést mutatnak az árak forintban mérve.

A mediterrán és más európai tőzsdei piaci folyamatok hatására összességében – a 27 százalékos áfával is növelten – a heti változások a benzin esetében a mediterrán piacon 7-8, a másik két piacon 8,1-9,5 forint körüli csökkenést jelenthetnek.  A gázolaj forintban mért ára esetében a mediterrán piacon 8-9, a másik két piacon 9-11 forint közötti áresés mutatható ki.

Január 15-én, pénteken a benzin ára 5, a gázolaj ára 4 forinttal lett olcsóbb. Ezt a döntést is figyelembe véve hétfőn, várhatóan, a benzinnél 2-4, a dízelnél még kb. 2-5 forintnyi csökkenés elképzelhető a múlt heti árakhoz viszonyított változásokba.

 

 

A benzin ára 315-320 forint/liter közötti szinten, a gázolaj ára várhatóan 300-304 Ft/liter közötti szinten változhat.Forrás: GKI Energiakutató

Az elmúlt egy év során a benzin ára 1,5 a gázolaj ára 11 százalékkal csökkent.

Az árváltozások és az időszaki (utolsó publikált) átlagos keresetek változása miatt változatlan mennyiségű benzint és 12 százalékkal több gázolajat lehet egy havi átlagos nettó keresetből tankolni, mint egy évvel ezelőtt – áll a GKI Energiakutató összefoglalójában