Így je­lö­lik meg a ki­sze­melt la­ká­so­kat a be­tö­rők

Ha a la­kás­aj­tód mel­lett egy nagy X-et ta­lálsz, akkor azt a rab­lók je­löl­ték meg, leg­alábbis ezt ál­lítja egy in­ter­ne­tes táb­lá­zat, ami a be­tö­rők tit­kos jel­rend­sze­rét gyűj­tötte össze.

 

Régóta terjed az a hír, miszerint a rablóbandák terepfelmérés után egyfajta jelnyelven tájékoztatják egymást a lakásokban rejlő értékekről, az ott élők számáról, vagy a lebukás esélyéről. Nem új keletű és nem tipikusan magyar jelenségről van szó, osztrák forrásra hivatkozva a Polgárőr Magazin egy nagyon hasonló táblát közölt 2011 novemberében, ahol számos jelölés megegyezik az itthoniakkal, 2013 augusztusában pedig egy kaliforniai lap adott hírt hasonlóan megjelölt ajtókról.

A betörők által használt jelrendszer

Itthon legutóbb tavaly nyáron terjedt a Facebookon egy olyan poszt, ami szerint Újpalotán használnak hasonló jeleket, és ezek alapján törik fel a lakásokat.

Akkor a rendőrség közleményben reagált a hírre, szerintük ugyanisalaptalan és évről-évre felbukkanó legendáról van szó, viszont a Ripost megtalált egy korábbi esetet, ami pontosan ilyen, megjelöléses rablásról szól. Bédi Tamás rendőrnyomozó a lenti videóban elevenítette fel, hogy egy régi esetnél a tolvajok azoknak a lakásoknak a csengőjéhez helyeztek el bizonyos jeleket, ahol gyenge volt a zár vagy nem voltak otthon. De miután rendőrök kiszálltak, letörölték a jelöléseket, és máshova rakták ki őket, így tudtak lecsapni a trükkös tolvajokra, amikor azok a saját jelrendszerük alapján akartak betörni.

Bár tény, hogy a fenti táblázat betörők általi használatának rendszeressége nem jellemző nálunk, de azért nem árt az óvatosság: minden gyanús, postaládán, vagy ajtó melletti jelölést érdemes komolyan venni és értesíteni a rendőrséget!