Idén sem lesz fehér karácsonyunk

December 24-én nemcsak Magyarországon, hanem Európa legnagyobb részén is enyhe idővel köszönt be az ünnep – írta az Országos Meteorológiai Szolgálat szerdán a honlapján. A jelenlegi előrejelzések szerint karácsony szentestéjének napján kevéssel fagypont felett alakulhat napközben a hőmérséklet Magyarországon.

Felidézték: az ünnep közeledtével már hetekkel vagy hónapokkal előre felteszik a meteorológusoknak a kérdést, hogy fehér lesz-e karácsony. A meteorológiai szolgálat kiemelte, hogy “a tudomány ugyan folyamatosan fejlődik, ennek ellenére megbízható, szakmai szempontból alátámasztott számításokkal sem lehet 7-10 napnál hosszabb időtartamra előre jelezni az időjárást”.

A meteorológiai statisztikák alapján a fehér karácsony egyáltalán nem általános Magyarországon – jegyezték meg. Csak a budapesti adatsorokat nézve is, átlagosan nagyjából minden harmadik karácsonykor van az ünnep legalább egyik napján mérhető hótakaró. Még rosszabb az arány, ha olyan karácsonyt keresünk, amikor az ünnep mindhárom napja havas; erre átlagosan ötévente kerül sor – írták.

Az elmúlt száz évben Budapesten mindössze 15 alkalom volt, amikor Budapesten az ünnep mindhárom napján legalább 5 centiméteres volt a hóréteg. A főváros “leghavasabb” karácsonya 1935-ben volt. Akkor ugyanis 30 centiméteres hóréteggel indult az ünnep, és a végére is mindössze 5 centimétert olvadt a hótakaró.

A jelenlegi előrejelzések szerint idén nincs sok esélye a fehér karácsonynak. “A légkört leíró matematikai-fizikai modellek azt mutatják, hogy karácsonyig állandósul az idén decemberben már-már megszokott időjárás, bár regionális különbségek lehetnek” – fogalmaztak.

Az ország nagy részén folytatódik a nagyobbrészt borult, párás, de a decemberi átlagnál kissé enyhébb időjárás. Napsütésre csak kisebb körzetekben lehet számítani, de a hétvégétől számottevő csapadék és erős légmozgás sem várható.

Hóesés csak péntekre virradóra, az ország északkeleti régióiban várható – írta a meteorológiai szolgálat, hozzátéve: a leginkább érintett terület Borsod-Abaúj-Zemplén megye keleti fele és a Nyírség lehet, ahol rövid időre kifehéredhet a táj. A hóréteg azonban “tiszavirág életű lesz, hiszen az éjszakák sem lesznek csípősek, napközben pedig jellemzően kevéssel fagypont felett alakul a hőmérséklet” – olvasható a meteorológiai szolgálat írásában.

Forrás: MTI