“Gazdag népszínházi repertoár várja idén is az egrieket”

Idén is folytatja népszínházi törekvéseit Blaskó Balázs. A novemberben újabb öt évre megválasztott egri színházigazgató az évad hátralévő bemutatóiról beszélt az EGERhíreknek, és értékelte a Gárdonyi Géza Színház társulatának tavalyi évét is. 

Ha megengedi, kezdjük a 2015-ös eredményekkel: milyen évet zárt a társulata?

Bár még tart a színházi évad, mégis elárulhatom, hogy egy rendkívül gazdag, változatos, szép élményeket adó sikeres év van mögöttünk. Azt is örömmel jelenthetem, hogy a 2011-ben kezdődött igazgatói pályafutásom talán legsikeresebb évét, évadát ünnepelhette társulatunk 2015-ben. Kiemelkedő eredményt értünk el nézőszám, jegybevétel, előadásszám és látogatottság tekintetében, de természetesen a legfontosabb számunkra az, hogy közönség állandó figyelmét, pártolását, szeretetét a tavalyi évben is érezhettük. Ennek bizonyítékaként, most csak egy számadatot említek: a 2014/2015-ös színházi évadban mintegy 104 százalékos látogatottságot értünk el, amely a leginkább jelzi, hogy a közönség mennyire szereti társulatunkat, és pártolja műsorpolitikánkat. Bevallom, ez személy szerint, számomra is nagyon hízelgő és megtisztelő, rendkívül becsülöm a közönség ragaszkodását, nagyon hálásak vagyunk a társulattal a minket övező szeretetért.

Ez is hozzájárulhatott ahhoz, hogy tavaly novemberben az egri közgyűlés újabb öt évre bízta meg Önt a Gárdonyi Géza Színház társulatának vezetésére?

Úgy gondolom, igen. Ami még nagy öröm és megtiszteltetés számomra, hogy a következő ciklusban is folytathatom a 2011-ben megkezdett népszínházi küldetést. Emellett természetesen szeretném megtartani az elmúlt öt évben elért minőséget, társulati értékeket. Továbbra is törekszem a színház eddigi kiemelkedő teljesítményének, jó gazdasági mutatóinak megőrzésére, amelyekre mindannyian nagyon büszkék vagyunk. Ám ezúttal szeretném azt is elérni, hogy ezekhez az eredményekhez azonos nagyságrendbeli állami támogatás is társuljon. Véleményem szerint már jó úton haladunk efelé.

Hogyan fogalmazná meg a népszínházi küldetést?

Az előző és legutóbbi, 2015-ös pályázatom mottója véleményem szerintem pontosan megfogalmazza: klasszikus, konzervatív értékeket tükröző, eszközeiben modern népszínház. A 2015/2016-os évadunk repertoárja is hűen tükrözi ezt az értékrendszert. Webber József és a színes szélesvásznú álomkabát című musicaljével nyitottunk október elején, majd O’ Neill Utazás az éjszakába című drámáját mutattuk be, amelyet a Hókirálynő című zenés mesejáték követett. December elején a Charley nénje zenés vígjátékot állítottuk színpadra. Pár napja, január 22-én egy ősbemutatóra került sor színházunkban, A kis herceg című mesés történetet láthatták az érdeklődők. Ha már ősbemutatót említettem, természetesen műsoron marad a Görgey című dráma is, és még ebben az évadban lesz egy újabb ősbemutatónk: Beke Sándor rendező fogja színpadra állítani az egri kötődésű Gál Elemér Héthavas gyermekei című regényéből készült adaptációt, amelynek középpontjában a közös székely-magyar őstörténet áll. Természetesen nagyon sokat várunk ettől az ősbemutatónktól is. Az évad utolsó ősbemutatója Szőke Andrea mesejátéka lesz Mese a fiókból címmel, amellyel a legkisebbeknek szeretnénk örömet szerezni. Lesz egy nagyszerű táncbemutatónk is: Verdi Traviata című operájának zenéjére Topolánszky Tamás komponál táncjátékot a GG Tánc Eger közreműködésével. Az évadtól egy történelmi drámával búcsúzunk, Páskándi Géza Vendégség című darabját állítjuk színpadra.

Úgy gondolom, hogy a musicallel, a székely-magyar őstörténettel, az operára komponált táncjátékkal, a zenés vígjátékkal valamint a számos mesejátékkal valódi népszínházként tekinthetünk a Gárdonyi Géza Színházra, amely széles skálán kínál a közönségnek műfaji sokszínűséget, a vidám pillanatoktól a tragédiák átéléséig ad lehetőséget az élményszerzésre.

Írta: Keller Richárd

Tekintse meg a Gárdonyi Géza Színház január 22-én bemutatott legújabb előadásának előzetesét: