Férfi vízilabda Eb – Megvan az utazó keret

Kihirdette a januári belgrádi Európa-bajnokságra utazó magyar férfi vízilabda-válogatott névsorát Benedek Tibor szövetségi kapitány.

Ugyanez a 13 fősre szűkített keret vesz részt vasárnaptól a háromnapos győri Volvo Kupán is.
A szövetség honlapjának csütörtöki beszámolója emlékeztet rá, hogy a január 11-én rajtoló férfi Eb előtt húsznapos felkészülés jut a válogatottnak, ez idő alatt kell késszé alakítani a csapatot. Benedek Tibor 19 fős Eb-keretet hirdetett a felkészülés elején, s a kassai torna után még nem szűkítette tovább a névsort. Nem tette ezt az e héten hétfőtől szerdáig tartó zágrábi edzőtábor előtt sem, igaz, Tóth Márton, Hárai Balázs és Jansik Dávid idehaza készült, amíg a többiek négy kétkapus mérkőzést játszottak a világbajnoki ezüstérmessel.
“Alapos átgondolást igényelt a keret kijelölése, és még mindig vannak kisebb kérdőjelek, hiszen nem tudni, Hárai Balázs teljesen felépül-e. Nyilván azzal számolunk, hogy igen, ellenkező esetben változtatásra kényszerülünk. Ezzel együtt a Volvo Kupán velünk lesz majd Bedő Krisztián és Tóth Márton is” – indokolt a kapitány.
A névsor elején Nagy Viktor után Bisztritsányi Dávid következik a kapuban.
“Kizárólag az elmúlt két hét teljesítménye alapján döntöttem mellette, Lévai Marci marad ki a keretből. Dávid győzött meg inkább a teljesítményével” – mondta Benedek Tibor.
A két bekk Gór-Nagy Miklós és Decker Ádám lesz, a centerek közül pedig Hárai Balázs mellett a válogatottba visszatérő Kis Gábor utazik Belgrádba. Nagy kérdés volt, hogy Salamon Ferenc, Manhercz Krisztián és Bátori Bence közül melyik kettő lesz a keret tagja, a kapitány végül Bátori és a 18 éves Manhercz mellett döntött.
“Jó régóta edz már a felnőtt válogatottal, ismerem a képességeit, és megérett a helyzet arra, hogy ezt egy világversenyen is bizonyítsa. Megkapja a lehetőséget, hogy egy eddig ismeretlen atmoszférában, igazi téthelyzetben bizonyítson” – indokolta a döntést a kapitány.
Benedek Tibor szerint a horvátországi edzőtáborban a negyedik mérkőzésre érte el a csapat azt az állapotot, amikorra már nagyon közelített a játéka ahhoz, amit látni szeretne.
“Kevés idő van hátra az Eb kezdetéig, de bizakodó vagyok. Most az a legfontosabb, hogy a taktikánk, az eltervezett játékunk erre a 13 főre épüljön fel, lehetőleg minél gyorsabban alakuljon egységessé ez a csapat” – összegzett Benedek Tibor.

A magyar válogatott Eb-kerete:
kapusok:
Nagy Viktor (Szolnoki Dózsa-Közgép), Bisztritsányi Dávid (A-Híd-OSC-Újbuda)
mezőnyjátékosok:
Gór-Nagy Miklós, Decker Ádám, Bátori Bence (A-Híd-OSC-Újbuda), Hosnyánszky Norbert, Erdélyi Balázs, Hárai Balázs (ZF-Eger), Kis Gábor, Vámos Márton, Varga Dániel, Varga Dénes (Szolnoki Dózsa-Közgép), Manhercz Krisztián (Szeged-Diapolo)

A győri Volvo Kupa programja:
január 3., vasárnap:
Szlovákia-Spanyolország 17.00
Magyarország-Olaszország 19.00
január 4., hétfő:
Szlovákia-Olaszország 17.00
Magyarország-Spanyolország 19.00
január 5., kedd:
Spanyolország-Olaszország 18.00
Magyarország-Szlovákia 20.00

A válogatott Eb-menetrendje:
január 11., hétfő:
Magyarország-Görögország 18.15
január 13., szerda:
Magyarország-Oroszország 20.05
január 15., péntek
Magyarország-Törökország 9.30

Az Eb csoportjai:
A csoport: Montenegró, Spanyolország, Hollandia, Szlovákia
B csoport: Szerbia, Horvátország, Franciaország, Málta
C csoport: Olaszország, Románia, Németország, Grúzia
D csoport: MAGYARORSZÁG, Görögország, Oroszország, Törökország

 

MTI/EH