Ezt érdemes tudni a tűzijáték szerelmeseinek

Ünnepekkor, elsősorban a szilveszterhez közeledve egyre többen vásárolnak pirotechnikai termékeket. A legfontosabb tudnivaló az, hogy magánszemély petárdát továbbra sem birtokolhat, és nem használhat. A Fogyasztóvédelem adott néhány tanácsot a biztonságos újévi tomboláshoz.

Az év utolsó napján mindenki önfeledten szeretne szórakozni. A szilveszteri tűzijáték gyújtása látványos, azonban ennek is megvannak a maga szabályai. Néhány egyszerű tanács megfogadásával azonban megelőzhetőek lennének a későbbi kisebb-nagyobb balesetek.

Ne piacról, autó hátuljából

Legfontosabb alapszabály, hogy pirotechnikai termékeket kizárólag szaküzletben vásároljunk, és ne az utcai árustól, vagy a piacon. Pirotechnikai termékekhez használati és kezelési útmutatót kötelező mellékelni. A terméken magyar nyelvű, jól olvasható címkének kell szerepelnie. Győződjünk meg arról, hogy a terméken vagy a csomagoláson szerepel-e a CE megfelelőségi jelölés. A CE-jelölést jól látható, könnyen olvasható és maradandó módon kell a pirotechnikai terméken, vagy ha ez nem lehetséges, a pirotechnikai termékhez rögzített azonosító táblán vagy a csomagoláson elhelyezni.

A pirotechnikai terméket be kell sorolni különböző számú pirotechnikai osztályba. Az 1-es és a 2-es kategóriába azok a termékek tartoznak, melyeket egész évben megvásárolhatunk, mint például a tortagyertya vagy csillagszóró. A 3-mas osztályba kategorizált termékek már több hatóanyagot tartalmaznak, így ennek használata közepes kockázattal jár.

Az ilyen besorolású tűzijátékot csak év végén (dec. 28 és 31-e között) veheti meg engedély nélkül a nagykorú személy, és a fel nem használt, vagy hibás termékeket a fogyasztónak kötelessége január 5-ig visszavinni a forgalmazóhoz. A bolt pedig köteles térítésmentesen és költség felszámítása nélkül visszavenni. Tavaly bővebben is utánajártunk a témának, ezt itt olvashatják el! >>>

Nem lehet akármikor tűzijátékozni

Érdemes tudni, mikor használhatjuk a pirotechnikai termékeket, ugyanis a fogyasztó az utcákon, vagy például szabadidő eltöltésére szolgáló területeken kizárólag december 31-én 18 óra és a következő naptári év január 1-jén 6 óra közötti időtartamon belül használhatja a 3-mas kategóriájú pirotechnikai termékeket.

Forrás: privatbankar.hu