Ezért jó, ha csíp

A paprika csípősségét okozó kapszicin egy színtelen, szagtalan, nagyon stabil vegyület. Sem melegítésre, sem fagyasztásra nem sérül, nem bomlik, ezért nem veszti el az erejét a parika, ha főzéshez használjuk, vagy a forró levsebe tesszük. Lúgokban, alkoholban, éterben ugyan oldódik, de hideg vízben nem, ezért nem segít, ha a paprika csípését vízivással próbáljuk enyhíteni.

Csípősnek azért érezzük, mert ingerli a szájban lévő fájdalom-, illetve hőérzékelő idegvégződéseket. Ezeket tartósan érzéketlenné teszi, ezért a rendszeres chilifogyasztók ugyanazt a paprikát kevésbé érzik csípősnek, mint a gyakorlatlanok

A csípősség foka egyéni ízlés kérdése, de az erősnek – vagyis a  paprika kapszaicintartalmának –  számos jótékony hatása van. Serkenti az emésztést, mégpedig úgy, hogy fokozza az anyagcserét, a nagyobb nyál- és gyomornedvtermelés pedig felgyorsítja az elfogyasztott ételek lebontását.

Melegítő és irritáló hatása révén vérbőséget okoz, fokozza a szövetek vérellátását, ezért érszűkületeseknek is ajánlják, sőt a méregtelenítésben is szerepet játszhat.

Mindemellett a paprika C-vitamin-tartalma jóval magasabb, mint a citromé, télen érdemesebb inkább paprikát fogyasztanunk, mint citromlevet inni.

Forrás: