Ezek 2016-ban az egri önkormányzat “hivatalos” borai

Hetedik alkalommal választotta meg a „Magisztrátus Borát” Eger Közgyűlése.

Az egri önkormányzat számos bor-gasztronómiai rendezvény támogatásával, a bor iránt érdeklődő külföldi delegációk invitálásával, borászaink sikereiről szóló hírek folyamatosan publikálásával is igyekszik erősíteni az egri bor iránti keresletet. Hasonlóan jó marketing eszköznek tartják a Magisztrátus Bora választást is, melynek a városatyák meggyőződése szerint komoly értéke van a borászok között.

A képviselő-testület tagjai a december 17-én tartott ülésen – hagyományos vakbírálattal – választottak ki egy Egri Bikavért és – immár negyedik alkalommal – egy Egri Csillag fehér cuvée bort, mely nedűket 2016-ban a Magisztrátus Boraként, vagyis az Önkormányzat hivatalos boraként szolgálnak fel rendezvényeken és adunk ajándékba a Városházára látogató vendégeknek.

A bírálat során a tavasszal megrendezett Egri Borvidéki Borversenyen első öt-öt helyezést elért Egri Bikavér és Egri Csillag borból azok kerültek a Közgyűlés asztalára, melyekből a termelő kellő mennyiséggel rendelkezik. A képviselők így 4-4 nedűt kóstoltak meg és pontoztak a saját meggyőződésünk szerint.

A Magisztrátus Bora címet a városatyák által a legjobb háromnak ítélt Egri Bikavér és Egri Csillag bor közül egy-egy kaphatja meg, a tulajdonosokkal folytatott ártárgyalás függvényében. A megvásárolandó tételeket a város magas rangú vendégeinek kínálására, megajándékozására, városmarketing célokra használja fel.

AZ EREDMÉNY:

December 17-én – természetesen a napirendek megtárgyalása után – 4 tétel Egri Csillagot és 4 tétel Egri Bikavért kóstoltak meg a képviselők. A Tarsoly József hegybíró vezetésével, az Egri Borbarát Hölgyek Egyesületének közreműködésével anonim módon végzett bírálat során a következő borokat találták a legjobbnak:

 

Egri Csillag (4 tétel, mind 2014-es évjárat):

Varsányi Pincészet – Egri Csillag 2014

Gál Tibor Pincészet – Egri Csillag 2014

Thummerer Pincészet – Egri Csillag 2014

 

Egri Bikavér (4 tétel, vegyes évjáratokból):

Besenyei Borház – Egri Bikavér 2012

Juhász Testvérek Pincészete – Egri Bikavér Selection 2011

Thummerer Pincészet – Egri Bikavér Superior 2009