Ez drá­gul, ez lesz ol­csóbb 2016-ban

Ol­csóbb lesz a lakás, a hús, az üzem­anyag, drá­gul a cukor, a kávé, a cigi, és sok min­den más is. Aki­nek telik rá, ol­csób­ban nya­ral­hat Tö­rök­or­szág­ban, de jö­vőre a hor­vát ten­ger­part he­lyett vá­lasszuk in­kább a Ba­la­tont. Van, amin nye­rünk, és van, amin vesz­tünk 2016-ban. Mu­tat­juk a rész­le­te­ket.

Ezeken nyerhetünk:

Lakástámogatás, újabb részletekkel

A lakás áfa 5 százalékra csökkentése, és a 3 gyereket vállaló párok 10+10 millió forinttal támogató lakásvásárlási lehetőség sokak fantáziáját megmozgatta. Egy ma bruttó 24 millió forintba kerülő új lakás január elseje után akár 20 millió forintból is megvásárolható lesz, elvileg. Csakhogy nem mindenkinek.

Minimum kétéves folyamatos társadalombiztosítás jogviszony, büntetlen előélet esetén lehet igényelni a háromgyerekes támogatást. És ha késik vagy nem jön a vállalt baba, akkor büntetőkamatot kell fizetni.

A hitelképességet a bankok fogják elbírálni, ezek átfutási ideje 30 nap lesz.

Az előzetes becslések szerint az áfa-csökkentés és a támogatott vásárlási lehetőség együttesen az lakásárak inkább csak 8-10 százalékos csökkenését hozhatja.

A lakhatással kapcsolatos az is, hogy megáll az albérleti árak meredek emelkedése, de nagyobb csökkenésre csak a lakásépítések felfutása után számíthatunk.

Nem mindennel lesz malacunk

Januártól 27 százalékról 5 százalékra mérséklődik a sertéstőkehús áfája. Vagyis jóval kevesebb pénzt kell majd a hentesnél költenünk. Rossz hír azonban, hogy nem csökken az összes termék ára. A felvágottak, a füstölt és sózott húsok mellett a belsőségek továbbra is 27 százalékos áfát tartalmaznak. Ésdrágábban fogunk szalonnázni is.

Olcsóbban tankolunk

Az év vége felé ismét csökkent az üzemanyagok ára, elérhető közelségbe került a 300 forint alatti gázolajár. S mivel a nagy olajtermelő országok továbbra is öntik a piacra a kőolajat, és az Egyesült Államok is elad a stratégiai készleteiből, várhatón az árak tovább esnek 2016-ban. Megtörtént az, amire már régen volt példa, hogy hozzánk jönnek tankolni az autósok a környező országokból.

Ingyen jogsi, elsőre

Sajnos nem az oktatás kerül kevesebbe, hanem az első jogosítvány kiadása első alkalommal. Az ellopott igazolványok cseréje sem kerül majd plusz költségbe, a személyi igazolványért, a lakcímkártyáért és a diákigazolványért sem kell majd fizetni.

A terrorizmus mellékhatása

Szokták mondani, hogy minden rosszban van valami jó. De ezt a bölcsességet most inkább kihagynánk. A közel-keleti terrortámadások miatt olcsóbbak lesznek az egyiptomi, törökországi utak, viszont a biztonsági kockázatok miatt több pénzes üdülő érkezhet a horvát tengerpartra. Miénk lehet viszont a magyar tenger.

Ezeken veszítünk:

Alma helyett narancs

Nem várható a 400 forint körüli almaárak csökkenése, ellenben a gyümölcslevek is drágulni fognak, ugyanis ezeknek is jelentős a léalmatartalma. Némi öröm az ürömben, hogy az akciós narancs viszont 200 forint körül kapható. Az idényzöldségeket is drágábban vehetjük meg jövőre, mert a mostani csapadékhiányt a közlekedők ugyan nem bánják, de jósolható, hogy emelkedni fog a legtöbb mezőgazdasági termék ára.

Aki dohányzik, megszívja

2016-ban 4 forinttal nő egyes cigik szálankénti ára. Igaz, több kerül majd a dobozba, a mostani 19 helyett 20 szál, de nem csak emiatt fogunk többet fizetni. Az átlag 1000 forintos dobozonként árra 180 és 200 forintos drágulással számolhatnak a dohányosok.

Nem lesz édes az élet

(Fotó: 123RF)

A kristálycukor kilónkénti ára egy év alatt 30 százalékkal emelkedett.Januárban még 157 forint volt az akciós cukor ára, most 208 forint, és további drágulás várható.

Drágul a kávé is, mert a fejlődő országok lakosai nagyfogyasztók lettek, ám a termőterületek nem növelhetőek tovább. Ha Brazíliában aszályos lesz az év, akkor elszaladnak az árak.

Csokiból is kevesebb és drágábban jutmajd, mert folyamatosan emelkedik a kakaóbab ára. Trükkökkel tartják fenn az olcsóbb termék látszatát, kisebb csokiszeletet kapunk ugyanannyi pénzért.

Ezt a trükköt a Coca Cola is bevetette, igaz, ezt az italt nem szeletre adják, de megtalálták a megoldást. Megszűnt a 2 literes kiszerelés gyártása, az 1,75 literes palackos ital egységára pedig drágább lett…

Ne levélben panaszkodjunk

És ha mondjuk a drágulással kapcsolatban kivetnivalónk lenne, akkor arra is ráfizetünk.Januártól drágább lesz az ajánlott és a tértivevényes levelek feladása. Az előbbi 275 forint helyett 280 forintba, az utóbbi 185 forint helyett 190 forintba kerül.

Forrás: Ripost