Enyhe, de esős idő lesz hétvégén

Hétvégén egy mediterrán ciklon hoz sok esőt az ország nagy részére, viszont sokfelé enyhe időben lesz részünk.

Péntek reggel többfelé párásan, ködösen indul majd a nap, helyenként zúzmarás köd is kialakulhat. Napközben sokfelé kisüt a nap, viszont az Alföldön lehetnek tartósabban felhős, ködös tájak is, de számottevő csapadék ezen a napon sehol sem várható. A hideg, fagyos reggel után délután a tartósabban ködös alföldi tájakon fagypont alatt marad a hőérséklet, máshol viszont +1 és +6 fok közé melegedhet a levegő, tehát a legtöbb helyen olvadni fog a hó.

Mediterrán ciklon hoz sok esőt

Szombat reggelre a középső majd keleti tájakra csapadék érkezik, egyre inkább eső lesz jellemző, de főként az északi, északkeleti megyékben havazás, havas eső, ónos eső is előfordulhat. Helyenként párássá, ködössé válhat a levegő. Napközben egyre többfelé számíthatunk csapadékra, de a magasban zajló melegedés miatt egyre inkább eső lesz a jellemző, viszont az északi tájakon továbbra is előfordulhat ónos eső. A Dunától keletre és a Dunántúl déli felén számíthatunk főként csapadékra a délutáni órákban. Este viszont egy kiterjedt, nagy nedvességtartalmú csapadékmező érkezik, ugyanis egy mediterrán ciklon húzódik hazánk fölé, így az éjszakai órákban országszerte elered az eső, nagy területen jelentős mennyiségű csapadékra van kilátás, többfelé 20 mm-t meghaladó mennyiségű eső is eshet.

Vasárnapra virradó éjjel, hajnalban az északi tájakon ismét előfordulhat ónos eső. Vasárnap délután a Dunántúlon már elállhat az eső, a keleti, északkeleti tájakat viszont csak az esti órákban hagyja el a csapadékmező. Ezzel egyidejűleg a késő esti órákban a Dunántúlra újabb csapadékmező érkezhet, mely éjjel ismét az egész országot birtokába veheti.

Többfelé enyhe lesz az idő

A légmozgás időnként megélénkül, helyenként erős széllökések is előfordulhatnak majd a hétvégén. Szombat reggel az északi, északkeleti tájakon fagyhat, helyenként akár -5 fok körüli értékeket is mérhetünk, máshol viszont fagypont fölött alakulnak a minimumok. Vasárnap reggel viszont már csak az északi tájakon csökkenhet pár fokkal fagypont alá a hőmérséklet. Szombat délután a Dunántúlon és délen, vasárnap pedig a délnyugati, déli és délkeleti tájakon mérhetünk majd akár 6-8 fok körüli maximumokat, így szinte mindenhol elolvad majd a napokban lehullott hó.

Forrás: Időkép