Ennyibe kerül idén a karácsonyfa

Nagyüzem van a zalai és a somogyi „fenyőnégyszögben”, ahonnan a legtöbb karácsonyfa érkezik az ország piacaira. A szokásosnál valamivel később indult a munka, de a fák egy része már a piacokon van.

Már igazi nagyüzem van a karácsonyfának nevelt fenyőültetvényeken a zalai, úgynevezett „fenyős falvakban”. Az, hogy néhány zalai falu a fenyőtermelésre állt rá, még a Zichy grófok idejére nyúlik vissza. Az ő főerdősük telepítette először a lucfenyőt a surdi egzótakertbe.

Zalai és somogyi fenyőnégyszögnek nevezik azokat a falvakat, ahonnan több százezer fenyő érkezik minden decemberben az ország piacaira. Surd környékén szinte minden család nevel fenyőt, a november és a december mozgalmas időszak a számukra, de a fenyőtermelés egész éves munka, az ültetvényt folyamatosan gondozni kell.

Mostanra sok háznál már be vannak csomagolva a fák, és szállításra várnak, de van, ahol még csak most vágják őket. November 20-án általában már elkezdik a favágást, december 5-étől pedig indul a szállítás. Az időjárás is kedvezett az idei kitermelésnek.

A termelők azt mondják, évek óta nem tudnak árat emelni, miközben az előállítási költségek – a műtrágya, a vegyszer – egyre nőnek.

Egy kereskedő szerint a fogyasztási szokások évek óta nem változnak lényegesen, a szépsége és a tartóssága miatt a nordmannból adnak el a legtöbbet, de az ezüst- és a lucfenyő is kelendő mind a gyökeres, mind kivágott fa változatban. A lucfenyő métere 1500-2000 forint között, az ezüstfenyő 2500-3500, a nordmann 4500-5500 forint között van, de Budapesten magasabbak lehetnek az árak.

Az egyik fenyőfatermelő azt tanácsolta, ha valaki karácsony előtt egy-két héttel megveszi a fát, ne tartsa összekötözve, inkább kicsomagolva tárolja, hűvös helyen.

Forrás: Kossuth Rádió