Eddig negyvenen fagytak meg – van, aki a bútorát tüzeli el

Ősztől december végéig negyvenen fagytak meg Magyarországon, közülük tizennyolcan az otthonukban hűltek ki a Magyar Szociális Fórum adatai szerint. A Látótér stábja egy olyan családdal is találkozott, amelynek tagjai szinte már az összes bútorukat elégették, hogy ne fagyjanak halálra. Budapesten legalább háromezer olyan üres önkormányzati lakás van, amelybe rászorultak költözhetnének. A hideg elől sok hajléktalan az aluljárókban húzza meg magát.

Brigitta karácsony előtt hozta világra Attilát. Szilveszterkor már tüzelőjük sem volt. Nemcsak a legifjabb családtagot, hanem a többi gyermeket is a kihűlés veszélye fenyegette.Brigitta anyósa, Erika a polgármesteri hivataltól kért tűzifát, de nem kapott. Jobb híján a Duna-parton gyűjti a tüzelőnek valót abból, amit a folyó kisodort a partra. „Én attól féltem a legjobban, hogy a legkisebb fog leghamarabb kihűlni mert ő nem tud mozogni, hiába öltöztetem be. Fogtam, összetörtem a szekrényeket, […] a székeket, a kinti ülőt, ami a teraszon volt, mindent szétvágtam annak érdekében, hogy a gyerekeimet mentsem” – mondta Kovács Attiláné.

Több száz család került hasonló helyzetbe, amikor beköszöntöttek a mínuszok. „Tavaly év végéig negyvenen fagytak meg, közülük tizennyolcan saját fűtetlen otthonukban, tizenöten közterületen, a szabad ég alatt. Elsősorban a magányosan élő, kisnyugdíjon tengődő, magukra maradt idős emberek életét fenyegeti a zord időjárás” – mondta Simó Endre, a Magyar Szociális Fórum elnöke.

Később úgy fogalmazott: „El kell döntenie a szerencsétlennek, hogy eszik-e vagy fűt, mert mindkettőre nem jut abból a szerény jövedelemből, amelyre szert tesz. Ezek az emberek 25-28 ezer forintból kényszerülnek megélni havonta. Többnyire idős, egyedülálló, magukra hagyott emberek.”

Valéria tizenöt évet élt egy erdőben, mire eldózerolták a kunyhóját. Segítséget kért, és szerencséje volt: sikerült szociális bérlakáshoz jutnia. „Nagyon kellemes érzés volt, nem hittem el, hogy fürdőszoba is van. A fürdőszoba tizenöt évig lavór volt, és messziről kellett hordani a vizet, azzal is spórolni, odafigyelni, hogy mennyit fürödhetek el” – mondta Molnár Péterné Valéria.

Budapesten legalább háromezer olyan üres önkormányzati lakás van, amelybe rászorultak költözhetnének.

A hideg elől az aluljárókba húzódnak a hajléktalanok. „Találtunk olyan embert, akit elkezdtünk lefürdetni az intézményben, ahova beszállítottuk, és tizenöt-húsz perc fürdés után derült ki, amit nem gondoltunk, hogy van rajta zokni, csak mivel két éve nem fürdött, a húsába bele volt már gyógyulva” – mondta Berényi Richárd, a Baptista Szeretetszolgálat utcai szociális munkásainak koordinátora.

Az utcai segítőszolgálatok és a különböző ellátók adatai szerint csak a fővárosban körülbelül ezerötszázan töltik a január eleji nappalokat és éjszakákat fedél nélkül.

Forrás: hirtv.hu