BRÉKING: ónos eső veszély Heves megyében

Az Országos Meteorológiai Szolgálat ónos eső veszélye miatt Heves megye hevesi és füzesabonyi járásaira adott ki narancssárga, azaz másodfokú riasztást.

Az előrejelzések alapján az érintett területeken tartós, akár több órás ónos eső várható. A várt csapadékmennyiség akár meghaladhatja az egy millimétert is.

A katasztrófavédelem azt kéri, hogy az ónos esővel érintett járásokban élők csak akkor induljanak útnak, ha nagyon szükséges és a gépjárművük megfelelően felkészített a téli időjárásra. Ilyenkor nélkülözhetetlen kellék a téli gumi, a hólánc, a feltöltött mobiltelefon, a láthatósági mellény, valamint a GPS vagy a térkép. Indulás előtt győződjenek meg a fényszórók működőképességéről és az üzemanyag mennyiségéről.

Óvatosságra intik a gyalogosokat és a kerékpárosokat is: a közlekedés során, amikor lelépnek a járdáról az úttestre, érdemes azzal számolni, hogy rendkívül csúszósak az utak és a járművek sem feltétlen tudnak idejében megállni a jeges úttesten.

A téli időjárással kapcsolatban kísérjék figyelemmel a katasztrófavédelem közleményeit: az okostelefonnal, táblagéppel rendelkezőknek hasznos segítség a katasztrófavédelem „VÉSZ” alkalmazásának telepítése (http://vesz.katasztrofavedelem.hu) és a katasztrófavédelem Facebook oldalán, illetve honlapján közzétett információk figyelése.

Az időjárási előrejelzéseket nyomon lehet követni az Országos Meteorológiai Szolgálat honlapján a http://met.hu/címen. Az aktuális útviszonyokról a Magyar Közút információs portálján, a http://utinform.hu/ -n lehet tájékozódni.