A magyaroknak bejön a digitális bank

A rendszeresen bankoló magyarok 45 százaléka nyitott a digitális megoldásokra – mutatta ki egy reprezentatív felmérés.

Elsősorban fiatalok és középkorúak tartják csábítónak az újfajta módszereket az az IFUA Horváth & Partners és a TÁRKI kutatása szerint. Vannak köztük széles banki termékportfólióval rendelkezők és pénzügyeiket konzervatív módon – például lehetőleg hitelfelvétel nélkül – intézők is. Sokuk nem is tudna eljutni egy bankfiókba, mert napközben dolgozik. A kevésbé nyitottak egy jelentős csoportja – az aktív bankolók közel negyede – sem utasítja el teljesen a digitális megoldásokat, de segítséget szeretne kapni azok használatához.

A különböző lehetőségek közül az online hiteligénylés a legvonzóbb: az aktív bankolók közel 30 százaléka gondolja úgy, hogy ezt választaná a kérelem személyes benyújtása helyett. Az online videós ügyintézés közel egynegyedük számára jelent alternatívát a bankfiókkal szemben, és hasonló arányban nyilatkoztak így a chates tájékoztatásról is.

Magyarországon kevés példa van még a mozgó bankári szolgáltatásra is, vagyis arra, hogy a banki alkalmazott keresse fel az ügyfelet. Pedig a felhasználók 31 százaléka hajlandó lemondani a fiókhálózatról, ha az ottani ügyintézőket mozgó bankárok helyettesítik.

A banki fiókhálózat zsugorodása nemzetközi tendencia, ráadásul ezt nálunk a szabályozás is erősíti. Ezért a pénzintézetek számára elengedhetetlen az alternatív csatornák kiépítése. Különösen így van ez, ha egy bank erős pozíciókkal kíván rendelkezni a magas jövedelműek körében, hiszen ők a legnyitottabbak az újfajta megoldásokra.

Forrás: hirado.hu