Országos átlag feletti a munkanélküliség Heves megyében

2015 végére több mint 14 ezer munkanélküli élt Heves megyében. Ez a megyei lakosság 7%-a. Az országos átlag 5%. Egerben 1700-an, Füzesabonyban 260-an, Gyöngyösön majd 1000-en, Hatvanban 600-an, Hevesen 800-an kerestek állást. Közülük 7700-an kaptak valamilyen ellátást az államtól.

munkanelkuliseg.jpg

Megdöbbentő, hogy a regisztrál munkanélküliekből 3500-an legalább egy éve keresnek állást. Érdekesség, hogy Szúcson, Tarnazsadányban és Halmajugrán a lakosság negyede, azaz 25% volt munkanélküli. Szarvaskőn és Nagyrédén azonban csak a helyiek 1,5% keresett állást.

A munkanélküliek helyzetét nehezíti, hogy egyre kevesebb állás közül választhatnak. Ezt támasztja alá a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat adatai, miszerint közel felére, 560 helyre csökkentek a nem közcélú pozíciók. Míg közfoglalkoztatott munkára 3600 hely van.

A közfoglalkoztatott állások mellett a vállalkozók ipari összeszerelőket, bolti eladókat, rakodómunkásokat kerestek a leggyakrabban. Ezek a munkalehetőségek gyorsan betöltésre kerültek, hiszen növekedett a Heves megyei ipar 2015-ben.

Az előző évben megközelítőleg 10%-al nőtt az nagy iparvállalkozások bevétele.  A gazdasági emelkedés mind exportban, mind a hazai értékesítésben érezhető. A külföldre szánt termékekben továbbra is a jármű, elektronikai és feldolgozóipar az első, azonban a helyi élelmiszerekből kevesebb fogyott tavaly.

Megosztom Facebookon!
Megosztom Twitteren!
Megosztom Tumblren!