Ha lány lesz Zsaklinnak, ha fiú Rikárdónak hívjuk majd

Megtudtuk, melyek a legnépszerűbb babanevek az egriek körében. Némelyikük azért – valljuk be – elég “kacifántos”.

200

Lányoknál az Amina, Amira, Dzsenifer, Dzsesszika, Hanna, Jázmin, Mira, Zsaklin a legnépszerűbb, fiúknál a Nikolasz, Zsombor, Krisztián, Kristóf, Botond, Rikárdó, Lionel, és Bence.

A közelmúltban az egri szülők ezeket a neveket választották a leggyakrabban csemetéiknek – árulta el az egri anyakönyvvezető ügyintézője az Eger Híreknek.

Az, hogy ki, milyen nevet választ gyermekének nagyon változó és egyedi. Gyakran választanak az alapján, hogy melyek a legmenőbbek, és melyek hangzanak a legjobban. De gondoljunk arra is, hogy a babának később azonosulnia és szeretnie kell a nevét és élete végéig együtt kell élnie ezzel a névvel.

Az is célszerű, hogy a vezetéknévhez passzoljon az utónév. Mondjuk, a családnév utolsó betűje ne legyen azonos a keresztnév első betűjével. De vannak olyan kombinációk is, amikor a két név összekapcsolása egészen vicces hangzást ad (nem lennék az érintettek helyében): ilyen például Vég Béla (örök klasszikus), Cserepes Virág, Pi Pál, Para Zita, Pár Zoltán, Hugyo ZoltánUltra Viola, Füty Imre. Najó, ezek lehet, hogy már csak kitalált nevek.

Manapság a legextrémebb nevek közé tartozik az Áfonya, Menta, Lüszi, Immakuláta, vagy a Garibald, Csere, Laborc, Alpár és a Dzsoki.

Abban az esetben, ha utólag még is rossznak bizonyul a névválasztás, akkor a gyermek 14 éves koráig a szülőknek lehetőségük van egyszer a névváltoztatásra, az anyakönyvvezetőnél.